Η χρήση ψηφιοποιημένου υλικού στο διαδίκτυο απαιτεί την προσοχή τόσο των εκπαιδευτικών όσο και οποιουδήποτε άλλου σχετίζεται με το σχολικό περιβάλλον, ειδικά αν σε αυτό το υλικό απεικονίζονται μαθητές/ήτριες.
Θεωρούμε ότι οι οδηγίες που δίνονται από το eTwinning.gr και τις οποίες παραθέτουμε, δίνουν μια εικόνα των αρχών που θα πρέπει να ακολουθούνται.
Για την ασφάλεια και προφύλαξη των μαθητών/μαθητριών θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και video με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται όταν οι φωτογραφίες μπορούν να συνδυαστούν με προσωπικά στοιχεία των μαθητών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκθέσει τους μαθητές σε σοβαρούς κινδύνους από κακόβουλους χρήστες.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο φορέα ΑΠΔΠΧ, οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 2 στοιχ. α΄ του ν.2472/1997, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει τη συγκατάθεσή του
Κατά συνέπεια, φροντίστε να ζητήσετε γονική άδεια πριν από τη χρήση εικόνων στην ιστοσελίδα του σχολείου, ή αλλού. Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το σχετικό πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης (και σε συμπιεσμένη μορφή doc για τροποποίηση) όσον αφορά στη διαχείριση αυτού του θέματος.
- Χρησιμοποιήστε ασφαλείς πρακτικές κατά τη χρήση φωτογραφιών: Εάν ένας μαθητής ονομάζεται, τότε να αποφύγετε τη χρήση φωτογραφίας του. Αν η φωτογραφία επιλεχθεί να χρησιμοποιηθεί, να αποφευχθεί η ονομασία του μαθητή ή η χρήση άλλων προσωπικών στοιχείων του, π.χ. η διεύθυνση κατοικίας του.
- Προτιμήστε τη χρήση φωτογραφιών ομάδων μαθητών και όχι ξεχωριστές φωτογραφίες του κάθε μαθητή.
- Κάντε χρήση φωτογραφιών μαθητών με κατάλληλη ένδυση, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανάρμοστης προσοχής.
- Βεβαιωθείτε ότι η εικόνα είναι με κατάλληλο όνομα, για παράδειγμα μην χρησιμοποιείτε τα ονόματα των μαθητών στα ονόματα αρχείων ή στο (εναλλακτικό) κείμενο ALT.
- Βεβαιωθείτε ότι το βίντεο δεν αποκαλύπτει προσωπικά στοιχεία, για παράδειγμα στις ευχαριστίες (credits).
- Βεβαιωθείτε ότι τα αρχεία εικόνας και βίντεο είναι σωστά αποθηκευμένα και με κατάλληλο όνομα στο διαδίκτυο.
- Εξετάστε το ενδεχόμενο διαγραφής αρχείων σε φακέλους εικόνων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ιδιαίτερα όταν οι μαθητές έχουν αποφοιτήσει από το σχολείο σας.
- Ζητήστε για γονική άδεια πριν από τη χρήση εικόνων στην ιστοσελίδα του σχολείου ή αλλού. Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το σχετικό πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης (και σε συμπιεσμένη μορφή doc για τροποποίηση) όσον αφορά στη διαχείριση αυτού του θέματος.
- Μην αμελείτε να εξετάσετε ζητήματα προστασίας δεδομένων στις φωτογραφίες που χρησιμοποιείτε.
- Για τη σωστή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου στο σχολείο, σας προτείνουμε:
- Να χρησιμοποιείτε τον Ενημερωτικό Κόμβο ΠΣΔ για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://internet-safety.sch.gr/
- Να εγγραφείτε στην ηλεκτρονική κοινότητα εκπαιδευτικών http://blogs.sch.gr/groups/internet-safety/