6ο ΠΕΚΕΣ

Η σχετικά νέα θεωρητική έννοια της διαγλωσσικότητας  (translanguaging) έρχεται να γεφυρώσει πολλά από τα κενά τόσο στην προσέγγιση της δίγλωσσης εκπαίδευσης ως συνδυασμού δύο ή περισσότερων μονογλωσσιών όσο και στην ευρύτερη θεωρητική προσέγγιση της διγλωσσίας ως δυναμικής σχέσης μεταξύ γλωσσικών κωδίκων-- αλλά και της «γλώσσας» ως μορφής δυναμικής επιτέλεσης σε συγκεκριμένα κοινωνικοπολιτισμικά περβάλλοντα χρήσης. Τα παραπάνω δημιουργούν έναν θεωρητικό και παιδαγωγικό «τρίτο χώρο» όπου φαινόμενα όπως η εναλλαγή κωδίκων αντιμετωπίζονται όχι απλώς ως άτυπα εργαλεία που επικουρούν τη γλωσσική κατάκτηση/εκμάθηση αλλά ως ενδείκτες (indexicals) που παραπέμπουν σε εναλλακτικές γλωσσικές και πολιτισμικές ταυτότητες, κοινότητες και πρακτικές.

Η ΣΕΕ Αγγλικής Φιλολογίας, Ελένη Μπάλιου, για το τόσο ενδιαφέρον θέμα της διαγλωσσικότητας (translanguaging) και των γραμματισμών, προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς ΠΕ06, να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της  Σταυρούλας Τσιπλάκου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Γλωσσολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα:

“Διαγλωσσικότητα και γραμματισμοί: it's complicated”.

H παρουσίαση θα γίνει την Δευτέρα 19 Απριλίου 5 – 7 μ.μ. μέσω του συνδέσμου:

https://minedu-secondary.webex.com/meet/baliou

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα Σταυρούλας Τσιπλάκου

Δρ. Σταυρούλα Τσιπλάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η Σταυρούλα Τσιπλάκου είναι η Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία». Σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα και Θεωρητική Γλωσσολογία στα Πανεπιστήμια του Cambridge και του Λονδίνου. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του   Hull, στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2010 είναι Aναπληρώτρια Kαθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Tα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη σύνταξη, την πραγματολογία, την κειμενογλωσσολογία και την κοινωνιογλωσσολογία, αλλά και στην εκπαιδευτική γλωσσολογία. Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά όπως τα   Lingua, Linguistic Inquiry, Pragmatics, Journal of Pragmatics, Multilingua, Current Issues in Language Planning, Linguistics and Education. Έχει εκδόσει τα Current Issues in Educational Linguistics, Language Variation: European Perspectives ΙΙ και Intermediate varieties: Koinai and Regional Standards in Europe. Έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών για τη Γλώσσα στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση στην Κύπρο (2010) και στην Ελλάδα (2011) και έχει εκπονήσει ψηφιακά προγράμματα για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.

Πρόσφατα Άρθρα

Επιμορφωτική Εσπερίδα Διάχυσης Αποτελεσμάτων DIGIT...
12 Μαρ 2023 18:24 - Αρχοντία Ματζαρίδου

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, ώρα 17:00, στην Δημοτική Πινακ [ ... ]

«Το σχολείο ως κοινότητα που φροντίζει»...
08 Μαρ 2023 09:05 - Αρχοντία Ματζαρίδου

Οι Συντονιστές και οι Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργ [ ... ]

Επιμορφωτική ημερίδα εκπαιδευτικών Α΄ και Β΄ Δημοτ...
15 Φεβ 2023 08:09 - Αρχοντία Ματζαρίδου

Η ΣΕΕ ΠΕ70 Αρχοντία Μαντζαρίδου προσκαλεί τους εκπαιδε [ ... ]

Επιμορφωτική ημερίδα εκπαιδευτικών Γ΄ και Δ΄ Δημοτ...
15 Φεβ 2023 08:02 - Αρχοντία Ματζαρίδου

Η ΣΕΕ ΠΕ70 Αρχοντία Μαντζαρίδου σε συνεργασία με την  [ ... ]

Δειγματικές διδασκαλίες για εκπαιδευτικούς ΣΤ΄ τάξ...
14 Φεβ 2023 20:23 - Αρχοντία Ματζαρίδου

Ο ΣΕΕ Εκπαίδευσης για την Αειφορία Αχιλλέας Μανδρίκας, [ ... ]

Άλλα Άρθρα