Οι Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70, Κατσιγιάννη Βικτωρία και Μαντζαρίδου Αρχοντία προσκαλούν τους/τις εκπαιδευτικούς ΠΕ70 όλων των τάξεων των σχολικών μονάδων παιδαγωγικής και επιστημονικής τους ευθύνης , οι οποίοι έχουν δηλώσει συμμετοχή και αποστείλει τα στοιχεία που ζητήθηκαν, σε διαδικτυακή επιμορφωτική δράση, την Τρίτη στις 8/12/2020, από τις 18:00-20:00, με θέμα:
«Άτυπα περιβάλλοντα μάθησης: Όταν το μουσείο επισκέπτεται …την τάξη μας».
-Πώς αξιοποιούμε, παιδαγωγικά και συμπληρωματικά στη διδασκαλία μας, το μουσείο σε περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολείων, ή όταν η δια ζώσης επίσκεψη είναι δύσκολη;
Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας με το «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά» και παρουσιάζονται επιστημονικά επιτεύγματα της αρχαιότητας που αποτέλεσαν τα πρώτα τεχνολογικά εργαλεία και τη βάση για πολλές κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού. Αναλυτικά, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν δύο ενδιαφέρουσες πτυχές του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, μέσα από τις δύο μόνιμες εκθέσεις και μία περιοδική:
«Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών», «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια» και την έκθεση «Νίκολα Τέσλα: ο Άνθρωπος από το Μέλλον"
Το Μουσείο Κώστα Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας σε συνεργασία με το Μουσείο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου, δίνοντας έμφαση στα στοιχεία του οραματισμού και της ιδιοφυΐας του Νίκολα Τέσλα επιχειρεί να αποτυπώσει την φιλοσοφία και την κοσμοθεωρία ενός ανθρώπου που αποτέλεσε θεμέλιο για το σύγχρονο κόσμο.
Το έμπειρο προσωπικό του Μουσείου Κοτσανά θα μας συνοδεύσει σε ένα ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας κινούμενοι σε πραγματικό χρόνο (live streaming) στον χώρο της έκθεσης. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εξαιρετικούς συνεργάτες του Μουσείου:
Μπροστά από τις κάμερες:
ντε Βίλλιερς Ισαβέλλα - Αρχαιολόγος,
Καρβαίνη Άννα - Ιστορικός,
Γαλάνης Δημήτρης - Παιδαγωγική και Φιλοσοφία,
Καλαθά Ειρήνη - Μουσειολόγος.
Πίσω από τις κάμερες (τεχνική υποστήριξη):
Καραγιάννη Φωτεινή - Μουσειολόγος,
Τσιάτσιου Ουλπιάνα - Γραφιστικές Τέχνες.
Η τεχνολογία αιχμής του παρελθόντος ζωντανεύει μπροστά μας. Τα τεχνολογικά επινοήματα των σπουδαίων εφευρετών της αρχαιότητας αποκαλύπτουν τα μυστικά της φυσικής και των μαθηματικών στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο των αρχαίων Ελλήνων. Από το αυτόματο υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, βάση για τις κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού, όπως η ατμοκίνηση και η αεριοπροώθηση, ο υπολογιστής και οι ρομποτικές κατασκευές, είχαν τεθεί ήδη από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Από την περίφημη ύδραυλις του Κτησιβίου και την ομηρική φόρμιγγα έως τη λύρα του Ερμή και τόσα άλλα, σε ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο της αρχαιοελληνικής μουσικής, στα «Παιχνίδια στρατηγικής και επίδειξης» με επιλεγμένα πλήρως λειτουργικά ανακατασκευασμένα παιχνίδια με τα οποία έπαιζαν τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.
Εφευρέσεις όπως ο ηλεκτρισμός, η ασύρματη τεχνολογία, το ραντάρ, οι ακτίνες Χ και το ραδιόφωνο διαμόρφωσαν χαρακτηριστικά τον 20ο αιώνα. Το όνομά του Νίκολα Τέσλα είναι συνώνυμο της καινοτομίας! Πρόκειται για μία πολυσύνθετη προσωπικότητα, αξιοπρόσεκτη τόσο για το επιστημονικό και τεχνολογικό έργο, όσο και για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε. Επινόησε το εναλλασσόμενο ρεύμα και αγωνίσθηκε για τη διάδοσή του. Θα δούμε έναν συνδυασμό εκθεμάτων, από μοντέλα σε κλίμακα, όπως το εργαστήριο του Νίκολα Τέσλα στο Colorado Springs, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεών του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας και το πηνίο Τέσλα, μέχρι οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε video room.
Μέσα λοιπόν από αυτό το διαδικτυακό ταξίδι κινούμενοι σε πραγματικό χρόνο, θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στην επιστήμη. Ευχαριστούμε το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά για τη συνεργασία και το προσωπικό του μουσείου για την υποστήριξη.
Ο σύνδεσμος για τη σύνδεση την καθορισμένη ώρα της παρουσίασης, θα σας σταλεί στα μαίηλ που δηλώσατε.