Το 6ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, συνδιοργάνωσαν το επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Από τη δημόσια στη σχολική Ιστορία» στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά.
Ευχαριστούμε τους καθηγητές που δέχθηκαν το κάλεσμα και μοιράστηκαν μαζί μας την ακαδημαϊκή συζήτηση για τη δημόσια ιστορία.
Η Έφη Γαζή μας μίλησε για την αξία της προφορικής ιστορίας, τις "φωνές" από το παρελθόν που μπορούν να ζωντανέψουν αυτό που ονομάζουμε ιστορία και τις δυνατότητες να αξιοποιηθούν οι προφορικές μαρτυρίες στο σχολείο.
Η Εσθήρ Σολομών μας παρουσίασε προγράμματα που αξιοποιούσαν μουσειακά εκθέματα προκειμένου οι μαθητές να προσεγγίσουν το παρελθόν μέσα από την τέχνη.
Η Χριστίνα Κουλούρη και ο Χάρης Αθανασιάδης έθεσαν στο κέντρο των εισηγήσεών τους τις έννοιες του έθνους και της εθνικής ταυτότητας γύρω από τις οποίες αρθρώνεται κατά βάση η σχολική μας ιστορία. Υπέδειξαν τις στερεότυπες εικόνες όπως αυτές διαμορφώνονται στη σχολική μας ζωή και υπογράμμισαν την αξία των διαφορετικών αναγνώσεων προκειμένου να ενισχυθεί η κριτική σκέψη.
Ο Γιάννης Γιαννιτσιώτης τόνισε το γεγονός ότι η σχέση μας με το παρελθόν δεν είναι μόνο μια διανοητική διαδικασία αλλά έχει μια ενσώματη και μια βιωματική διάσταση. Αυτή η διάσταση γίνεται ιδιαίτερα ορατή όταν κινούμαστε μέσα στην πόλη και συνομιλούμε με τα τοπόσημά της, την ονοματοδοσίες των δρόμων της, τους τόπους μνήμης της.
Η Βασιλική Λάζου επικεντρώθηκε στη συνεισφορά του τύπου στην παγίωση των αναπαραστάσεων για το παρελθόν και στη διάχυση της ιστορικής γνώσης μέσα από τα ειδικά ένθετα των εφημερίδων, από τα ιστορικά ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης από τα ιστορικά περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας.
Εν κατακλείδι μέσα από τις εισηγήσεις και τις συζητήσεις που ακολούθησαν αναπτύχθηκε ο προβληματισμός για τη σχέση μας με το παρελθόν, για τη δημόσια και τη σχολική ιστορία, για τις δυνατότητες που έχουμε ως εκπαιδευτικοί να επηρεάσουμε την ιστορική κουλτούρα της κοινωνίας μας.
Ευχαριστούμε τους ιστορικούς Ευαγγελία Μπαφούνη - Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά - και τον Νίκο Μέλλιο για την υποστήριξη και τον συντονισμό.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν σε έναν γόνιμο διάλογο για την αξιοποίηση της δημόσιας ιστορίας στο σχολείο.