ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ Π.Δ.Ε. ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ
Με ιδιαίτερη επιτυχία, έληξαν την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 οι εκδηλώσεις για την ανανέωση της τριετούς σύμβασης συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής και στην Ακαδημία των Παρισίων στο πλαίσιο της Ελληνογαλλικής Φιλίας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας με την υπογραφή της Σύμβασης ανάμεσα στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής, κ. Γεώργιο Κόσυβα και στον Πρύτανη της Ακαδημίας Ιλ ντε Φρανς (Παρίσι) και Καγκελάριο των Πανεπιστημίων των Παρισίων, κ. GillesPécout. Την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και Διευθυντές από τα συνεργαζόμενα σχολεία καθώς και στελέχη εκπαίδευσης από Αττική και Παρίσι, προλόγισαν εκ μέρους της Ελλάδας η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Κόσυβας και εκ μέρους της Γαλλίας ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. PatrickMaisonnave, oΠρύτανης της Ακαδημίας των Παρισίων κ. GillesPécoutκαι ο Σύμβουλος Συνεργασίας και Πολιτιστικής Δράσης και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος κ. PatrickComoy. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από όλους τους ομιλητές στην ιδιαίτερη σημασία της Σύμβασης Συνεργασίας στο πλαίσιο της οποίας θα υλοποιηθούν από τα εμπλεκόμενα σχολεία των δύο πόλεων καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις σε ένα πλαίσιο εξωστρέφειας των σχολικών μονάδων με επίκεντρο τον εκπαιδευτικό και τον μαθητή.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας αναμένεται να υλοποιηθούν συνεργατικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δια ζώσης ή/και εξ αποστάσεως, με έμφαση στους παρακάτω βασικούς άξονες, όπως αυτοί προβλέπονται τόσο από την κεντρική Σύμβαση όσο και από τις επιμέρους Συμβάσεις Συνεργασίας των σχολείων:
- Η προώθηση της διδασκαλίας των δύο γλωσσών, Ελληνικής και Γαλλικής, με στόχο τη διατήρηση της γλωσσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας μέσα σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον.
- Η υποστήριξη πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών δράσεων με στόχο την «επικοινωνία» των πολιτισμών των δύο χωρών.
- Η από κοινού προώθηση δράσεων που προάγουν την ενεργό πολιτειότητα με έμφαση στον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών.
- Ενθάρρυνση της ανταλλαγής καλών πρακτικών στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της αειφορίας.
- Ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που στοχεύουν στον ψηφιακό γραμματισμό των νέων με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της αξιοποίησης και της ασφαλούς χρήσης των ψηφιακών εργαλείων στο σχολικό και εξωσχολικό περιβάλλον.
- Υποστήριξη και διευκόλυνση των επαφών με στόχο την κινητικότητα, μικρή ή μεσαία, εκπαιδευτικών ή/και μαθητών στο πλαίσιο προγραμμάτων εκπαιδευτικών ανταλλαγών και αδελφοποιήσεων (π.χ. Προγράμματα Erasmus+).
- Ενθάρρυνση και διευκόλυνση της κινητικότητας στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και καλών εκπαιδευτικών πρακτικών
Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής της γαλλικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, σχεδιάστηκαν και προγραμματίστηκαν, με ευθύνη του Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής κ. Γεωργίου Κόσυβα, του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Γαλλικής κ. Στέλιου Μαρκαντωνάκη, του Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος κ. PatrickComoyκαι του Μορφωτικού Ακολούθου εκπαιδευτικής συνεργασίας κ. Pierre-YvesTurellier, συναντήσεις εργασίας με συμμετοχή στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών των δύο Περιφερειών Εκπαίδευσης καθώς και επισκέψεις σε σχολεία της Αττικής στο πλαίσιο των οποίων αποφασίστηκε η στενή συνεργασία και η υλοποίηση συγκεκριμένων εκπαιδευτικών δράσεων, είτε σε περιφερειακό επίπεδο, είτε σε επίπεδο σχολικών μονάδων.
Μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, η γαλλική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου από τα ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής καθώς και με εκπαιδευτικούς Γαλλικής σχολείων της Αττικής και συζήτησαν σχετικά με την προοπτική συνεργασίας των δομών εκπαίδευσης των δύο περιφερειών σε ζητήματα που άπτονται της διδασκαλίας γλώσσας, λογοτεχνίας και πολιτισμού, της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και της θεατρικής παιδείας. Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, οργανώθηκε συνάντηση με θέμα τον Ολυμπισμό στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Σταύρος Τσόνιας, Σ.Ε.Ε. Φυσικής Αγωγής, έκανε εισήγηση με θέμα τον σημαντικό ρόλο Γάλλων φιλελλήνων στην προσπάθεια αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και του Μαραθωνίου δρόμου και η κα Florence SAINT-YGNAN, Ακόλουθος για τα Γαλλικά στην Ελλάδα, παρουσίασε το Πρόγραμμα «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στον δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024» και, στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία μετέβη στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο όπου έγινε σύντομη ξενάγηση.
Την ίδια ημέρα, εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Κορωπίου, με επικεφαλής τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Ιωάννα Μπισιώτη, υποδέχτηκαν τους γάλλους εταίρους σε μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα και μαθητές του σχολείου παρουσίασαν δράσεις που έχουν υλοποιήσει στο πλαίσιο του μαθήματος των Γαλλικών υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Γαλλικής του σχολείου κ. Πόλυ Ρεντζεποπούλου.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού και του 1ου ΓΕ.Λ. Αλίμου, με επικεφαλής τις Διευθύντριες κ. Σοφία Ζαβιτσάνου και κα Μαρία Μπαντή αντίστοιχα, υποδέχτηκαν εκπροσώπους του συνεργαζόμενου γαλλικού σχολείου, συνοδευόμενους από την κ. Κατερίνα Καραντζή και την κ. Δήμητρα Στραβολαίμου που υπηρετούν στην ΠΔΕ Αττικής, και συζήτησαν προοπτικές συνεργασίας και ανταλλαγής καλών εκπαιδευτικών πρακτικών.
Ταυτόχρονα, μέλη της γαλλικής αντιπροσωπείας, υπό τη συνοδεία του Διευθυντή του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλίμου κ. Αναστάσιου Αγγελόπουλου και της εκπαιδευτικού κ. Παναγιώτας Αμανατίδου επισκέφθηκαν τη σχολική μονάδα της Αίγινας για να διερευνήσουν τους άξονες και τις προοπτικές της συνεργασίας των δύο συνεργαζόμενων σχολείων.
Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, η γαλλική αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από τον Διευθυντή της ΠΔΕ Αττικής κ. Γεώργιο Κόσσυβα, τον Σ.Ε.Ε. Γαλλικής κ. Στέλιο Μαρκαντωνάκη και τη Σ.Ε.Ε. Μουσικής κ. Μαριάννα Αγγελάκη επισκέφθηκαν το Μουσικό Σχολείο Αθήνας και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθήνας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, έγινε παρουσίαση των προγραμμάτων σπουδών των σχολείων από τους Διευθυντές κκ Αντώνη Καπετανάκη και Αδάμ Αδαμόπουλο αντίστοιχα, καθώς και την εκπαιδευτικό Γαλλικής των δύο σχολείων κ. Κωνσταντίνα Κάπαρη, συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τις μουσικές και καλλιτεχνικές σπουδές στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση και αναδείχθηκαν τομείς στου οποίους θα μπορούσε, στο μέλλον, να υπάρχει συνεργασία με σχολεία και φορείς στο Παρίσι. Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψης, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου εντυπωσίασαν τους γάλλους επισκέπτες με μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών των δύο σχολικών μονάδων.
Κατά την προγραμματισμένη αναχώρηση της γαλλικής αντιπροσωπείας, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου και ώρα 14:30, οι εταίροι εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους για την τόσο εμπλουτιστική εκπαιδευτική εμπειρία τους στην Αθήνα καθώς και τη βεβαιότητά τους ότι οι μελλοντικές συνεργασίες στο πλαίσιο της Σύμβασης που υπεγράφη θα είναι απόλυτα πετυχημένες και με προστιθέμενη αξία τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές των δύο εκπαιδευτικών περιφερειών.
Κατάλογος των συνεργαζόμενων σχολείων:
- Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία Πειραιά,
- 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού,
- Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης, Πρότυπο ΓΕΛ Αναβρύτων,
- Μουσικό Λύκειο Παλλήνης,
- 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων και 1ο ΕΚ Γ’ Αθήνας,
- 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Αθηνών,
- 1ο ΕΠΑΛ Αίγινας και το
- 1ο ΓΕΛ Αλίμου.
Από την πλευρά της Γαλλίας τα:
- Lycée Condorcet,
- Lycée Marcel Deprez,
- Lycée Georges Brassens,
- Ecole Polyvalente d’ Application,
- Lycée Charlemagne,
- Collège Chaptal,
- Lycée Marie Curie,
- College Verlaine,
- Lycée Hotelier Guillaume Tirel,
- Lycée Chaptal.
-Πρόγραμμα της Εκδήλωσης
-Φωτογραφικό υλικό
- Βιντεοληπτικό υλικό