Οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λόγω της αναστολής λειτουργίας τους, υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση καλύπτοντας τη διδακτέα ύλη.
Η εξ Αποστάσεως διδασκαλία συνιστά το πλέον πρόσφορο εργαλείο για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις παρούσες έκτακτες συνθήκες, που βιώνει η χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας.

Ιστοσελίδα του υπ. Παιδείας με όλες τις πληροφορίες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Οδηγίες από το ΥΠΑΙΘ

Επίσης:


Τεχνική υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς της Γ΄ Αθήνας και της Δυτικής Αττικής προσφέρεται από τη δομή απομακρυσμένης βοήθειας (helpdesk):

Helpdesk εξΑΕ 3ου ΠΕ.ΚΕ.Σ.



ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η πλατφόρμα που επέλεξε το ΥΠΑΙΘ για τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση είναι το Cisco Webex.

Στην πλατφόρμα αυτή όλοι οι εκπαιδευτικοί  θα έχουν πρόσβαση

Οι εκπαιδευτικοί   θα λάβουν στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση (email):

• Ένα ατομικό σύνδεσμο (link) εγκατάστασης της εφαρμογής Webex Meetings ο οποίος θα σταλεί από την ψηφιακή πλατφόρμα του ΥΠΑΙΘ (ηλεκτρονική διεύθυνση webex_comm@webex.com).

• Σαφείς οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης.

Ακολουθώντας τις οδηγίες, ο κάθε εκπαιδευτικός ολοκληρώνει την εγκατάσταση της εφαρμογής και αποκτά την ατομική του ψηφιακή τάξη διδασκαλίας. Αυτή η ψηφιακή τάξη αντιστοιχεί σε ένα μοναδικό, προσωπικό σύνδεσμο του κάθε εκπαιδευτικού. Αυτός ο σύνδεσμος θα χρησιμοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και με αυτόν ο εκπαιδευτικός θα προγραμματίζει με τους μαθητές του το κάθε μάθημα

Περιγραφή Webex

Το  webex είναι ένα εύχρηστο και απλό σύστημα σύγχρονης επικοινωνίας που επιτρέπει τη δημιουργία ψηφιακών τάξεων με σύνδεση των μαθητών από PC, Tablet, smartphone αλλά και τηλεφωνικής γραμμής (με μετάδοση σε αυτή την περίπτωση μόνο ήχου).

Επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο της ψηφιακής τάξης με  ορισμό επίπεδων  χρηστών, ενεργοποίηση/ απενεργοποίηση μικροφώνου και κάμερας, προσφέρει διαμοιρασμό οθόνης και αρχείων και σχεδίασης σε κενό έγγραφο.

Πληροφορίες για Webex και τη χρήση του:

Οδηγίες για την επιβεβαίωση των μαθητών σε Webex Meetings


ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης το ΥΠΑΙΘ προτείνει να χρησιμοποιηθούν το  e-class και η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me.

η-τάξη

Η η-τάξη είναι η υλοποίηση της e-class για το σχολικό δίκτυο. https://eclass.sch.gr/

Για την υπηρεσία αυτή υπάρχει πλούσιο υλικό από το ίδιο το σχολικό δίκτυο και από διάφορους συναδέλφους.

Ενδεικτικά:

Video:

e-me

Η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me για μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι μία σύγχρονη κοινωνική πλατφόρμα που αναπτύχθηκε για να αποτελέσει το καθημερινό και προσωπικό περιβάλλον εργασίας κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού. Παρέχει έναν ασφαλή χώρο συνεργασίας, επικοινωνίας, ανταλλαγής αρχείων και κοινωνικής δικτύωσης.

Διαλειτουργεί μέσω SSO με το LDAP του ΠΣΔ, επιτρέποντας είσοδο σε πιστοποιημένους χρήστες (εκπαιδευτικούς και μαθητές) με χρήση των λογαριασμών τους @sch.gr ενώ υπάρχει και έκδοση για χρήστες με λογαριασμούς εκτός σχολικού δικτύου.

Η e-me παρέχει προσωπικό χώρο αρχείων μαθητών και εκπαιδευτικών σε περιβάλλον υπολογιστικού νέφους (Cloud), δημιουργία κοινωνικού δικτύου (επαφές, ομάδες, κοινότητες), δυνατότητα δημιουργίας χώρων συνεργασίας (κυψέλες) και από μαθητές και από εκπαιδευτικούς, ηλεκτρονικό πορφόλιο (e-portfolio), επικοινωνία ασύγχρονη (e-me chat και «τοίχος») και σύγχρονη, περιβάλλον δημιουργίας και διαχείρισης blogs (e-me blogs), διασύνδεση με τα Αποθετήρια Φωτόδεντρο για αξιοποίηση εκπαιδευτικού περιεχομένου. Επιπλέον, ένα σύνολο apps τρίτων, όπως πλάνο τάξης, ηλεκτρονική ψηφοφορία, λεξικό νοηματικής, κλπ είναι σήμερα διαθέσιμες μέσα από αποθήκη «μικροεφαρμογών» e-me AppStore.


Οδηγίες από ΣΕΕ

Οδηγίες του ΣΕΕ ΠΕ70 Ι. Κουφόπουλου

Σύντομος οδηγός ZOOM του ΣΕΕ ΠΕ70 Ι. Κουφόπουλου

Προτάσεις παραγωγής παιδαγωγικού υλικού στο πλαίσιο της εξAE για μαθητές του Δημοτικού από την ΣΕΕ ΠΕ70 Ζ. Κρόκου

Ενημέρωση εκπαιδευτικών κλ. ΠΕ02 για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Εκπαιδευτικός σχεδιασμός και διδασκαλία εξ αποστάσεως από την ΣΕΕ ΠΕ80 Δ. Μακρή


Κατάλογος διαθέσιμων ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων

Τίτλος Σύντομη Περιγραφή URL
Ψηφιακό Σχολείο (dschool) Η κεντρική σελίδα για το ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. https://dschool.edu.gr/
Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (E books) Όλα τα σχολικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή. http://ebooks.edu.gr/
Ψηφιακό
Εκπαιδευτικό
Υλικό
(Φωτόδεντρο)
Κεντρική πύλη για αναζήτηση ποικίλου ψηφιακού υλικού σε εκπαιδευτικά αποθετήρια, μουσεία, εκπαιδευτικές πύλες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ή άλλων φορέων. http://photodentro.edu.gr/
Ψηφιακά
Διδακτικά Σενάρια
Ολοκληρωμένο εργαλείοσχεδίασης ψηφιακών http://aesop.iep.edu.gr/

Υλικό από το διαδικτυακό σεμινάριο “Αξιοποίηση εργαλείων για την εξΑΕ στη διδακτική πράξη για εκπαιδευτικούς σχολείων ΣΜΕΑΕ” Διοργάνωση Μαρία Δερέκα ΣΕΕ Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπ/σης.

Γενικά για την εξΑΕ – Σύγχρονη τηλεκπαίδευση του ΣΕΕ ΠΕ86 Κ. Μάλαμα

Συνοπτικές πληροφορίες & Αναλυτικές οδηγίες σε 15 βήματα η-τάξη της ΣΕΕ ΠΕ80 Δ. Μακρή

Προσωπικά δεδομένα- Πνευματικά δικαιώματα- Αναζήτηση και χρήση πολυμεσικών στοιχείων του ΣΕΕ ΠΕ86 Κ. Μάλαμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα e-me. Αγγ. Πολίτη ΠΕ 06

Υλικό για την e-me
Παρουσίαση e-me


Άλλες πλατφόρμες σύγχρονης επικοινωνίας και τηλεκπαίδευσης.

Υπάρχουν διάφορα προγράμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για επικοινωνία όσο και για τηλεκπαίδευση. Κάποια από αυτά είναι δωρεάν, άλλα είναι με περιορισμούς και άλλα εμπορικά προϊόντα.

Ο επίσημος χώρος τηλεκπαιδεύσεων του σχολικού δικτύου είναι:

  • Τηλεδιασκέψεις ΠΣΔ meeting.sch.gr) βασίζεται στο Big Blue Button (BBB) (https://meeting.sch.gr/)

Επίσης διαδεδομένο και απλό  είναι το Skype

Οδηγός χρήσης skype για μάθημα (από το συνάδελφο Καραχρήστο Χριστόφορο -ΠΕ 86)

Μία πλατφόρμα που στη βασική της έκδοση είναι δωρεάν αξιόπιστη και χρησιμοποιείται από πολλούς συναδέλφους καθώς και πολλές εταιρείες είναι το Zoom

Οδηγίες Zoom

Zoom Tutorial

Τέλος η επίσημη υπηρεσία  τηλεδιασκέψεων της πολιτείας είναι το e:presence

Η υπηρεσία e:Presence.gov.gr δίνει τη δυνατότητα στους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου να οργανώνουν και να πραγματοποιούν διαδικτυακές τηλεδιασκέψεις που χαρακτηρίζονται από υψηλή ασφάλεια, ποιότητα και αλληλεπίδραση.

https://epresence.gov.gr/

Ενδιαφέροντα άρθρα:

5 δωρεάν πλατφόρμες από SCH

Λύσεις ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού από ΕΕΛΛΑΚ

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ΧΡΗΣΙΜΑ